REGIO – Van maandag 14 tot en met zaterdag 17 februari organiseert Brandweer Zuid-Holland Zuid rijtrainingen op de openbare weg voor brandweerchauffeurs. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de optische- en geluidssignalen. De trainingen hebben als doel de rijvaardigheid op pijl te houden. Brandweerchauffeurs hebben namelijk een grote verantwoordelijkheid in het verkeer en hebben de taak om bij een incident veilig en vlot naar de plaats van bestemming te rijden. De rijtraining leert de chauffeurs bewust te worden van de risico’s en hoe ze om moeten gaan met specifieke verkeerssituaties.

De trainingen vinden plaats binnen de grenzen van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en worden later in het jaar nog een aantal keer georganiseerd. Zo staan er rijtrainingen in week 10, week 20, week 44 en week 48 ingepland.

Risico’s beperken

Het rijden met optische- en geluidssignalen, beter bekend als zwaailicht en sirenes, brengt risico’s met zich mee. ‘Om deze risico’s te beperken organiseren we deze specifieke trainingen voor onze chauffeurs. Dit zijn we wettelijk verplicht. Het lesprogramma is opgebouwd met wet- en regelgeving over voorrangsvoertuigen, voertuigbeheersing met baantraining onder bijzondere omstandigheden en praktijkritten onder begeleiding van een gecertificeerd instructeur.

Mogelijk overlast

Tijdens de training en opleiding op de openbare weg wordt de brandweerchauffeur door een ervaren instructeur intensief begeleid en getraind. Het trainingsvoertuig beschikt, net als een reguliere lesauto, over dubbele bediening zodat de instructeur indien nodig kan ingrijpen. Weggebruikers en inwoners ervaren mogelijk overlast van de rijtrainingen. Om deze overlast naar de omgeving te beperken wordt er niet de hele training met zwaailicht- en sirenes gereden. Daarnaast wordt er grotendeels overdag en aan het begin van de avond gereden. Er wordt bijvoorbeeld getraind op kijktechniek, rijposities en op gedrag bij kruisingen indien wordt gereden met optische- en geluidssignalen.

Test je eigen kennis

Weet jij wat je moet doen bij zwaailicht en sirene? Vaak weten automobilisten niet goed wat ze moeten doen als er hulpdiensten aankomen. Dan kun je die kennis testen in de speciaal ontwikkelde app. Kijk voor meer informatie op de website: www.zwaailichtensirene.nl.

Door REDACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *